Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синхуа: Китай ще освободи американското свинско месо и соята от допълнителни тарифи

Снимка: Ройтерс

Китай ще освободи някои селскостопански продукти  от допълнителните тарифи върху вноса на американски стоки, заяви в петък официалната китайска информационна агенция Синхуа. Това може да се възприеме като пореден знак за облекчаване на търговското напрежение между САЩ и Китай преди предстоящият в началото на октомври нов кръг от преговори, целящ ограничаване на търговската война.

През последните дни Съединените щати и Китай направиха помирителни жестове, като Пекин поднови покупките на американски селскостопански стоки, а президентът Доналд Тръмп отложи с две седмици планираното допълнително повишение от 25% на 30% на митата върху китайски стоки за 250 млрд. долара.

Китай наложи тарифи от 25% за американските селскостопански продукти, включително соята и свинското месо през юли 2018-а година, като от 1-ви септември увеличи допълнително митата за американската соя с още 3% и на свинското месо - с още 10%.

"От днес Китай подкрепя съответните предприятия, които купуват определени количества соя, свинско месо и други селскостопански продукти в съответствие с пазарните принципи и правилата на Световната търговска организация", обяви агенция Синхуа и добави, че Комисията за митническа тарифа на Държавния съвет на Китай ще изключи допълнителните тарифи за тези стоки.

Китай има "широки перспективи" за внос на висококачествени американски селскостопански стоки, съобщи Синхуа, цитирайки неназовани официални лица от Пекин.

Агенция Ройтерс пък напомня, че избухването на смъртоносна африканска чума по свинете, която намали китайската свинска популация с една трета от средата на 2018-а година насам, доведе до ръст към рекордни нива на цените на китайско свинско месо и принуди страната да се обърне към допълнителни доставки от чужбина.

Очаква се също така Китай да засили и покупките на соя - исторически най-ценната експортна стока на американските фермери, която Пекин избягваше да купува, след като през миналата година започна търговската война със САЩ.

Според Ройтерс, още преди обявяването на допълнителни митнически изключения, китайските фирми вече закупиха в четвъртък поне 10 корабни товара от соя в САЩ, като това бяха най-значимите покупки на от юни насам.

"Надяваме се, че САЩ да бъдат верни на думите си и да изпълнят обещанието си за създаване на благоприятни условия за сътрудничество в селскостопанската сфера между двете държави", се посочва в информацията на Синхуа.

Очаква се американските и китайските представители от по-ниско ниво да се срещнат следващата седмица във Вашингтон, за да подготвят разговорите между висшите търговски преговарящи на двете страни, планирани за началото на октомври.

Президентът Доналд Тръмп от своя страна заяви късно снощи, че предпочита постигане на цялостна търговска сделка с Китай, но все пак не изключи възможността за ограничено временно споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!