Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на строителството в ЕС и в еврозоната през юли, но при солиден ръст в България

Продукцията в строителния сектор на еврозоната и в рамките на целия ЕС се понижи през юли, заличавайки слабия подем месец по-рано, показват данни на Евростат. В същото време обаче строителството в България отбеляза добър ръст, който нареди нашата страна на трета позиция след Румъния и Унгария.

Строителството в ЕС се сви през юли с 0,1% спрямо юни, когато се повиши с 0,1%, докато строителството в еврозоната се понижи с 0,7% след увеличение с 0,6% през предходния месец.

На годишна база растежът в строителния сектор на ЕС се подобри до 1,7% от 0,8% през юни, докато в рамките на еврозоната се забави до 1,1% от 1,6% месец по-рано.

Според същото проучване на Евростат строителството в България нарасна през юли с 1,6% спрямо юни, когато се повиши с 0,2% (първо увеличение от февруари насам). По-добър месечен растеж беше отчетен единствено в Унгария (скок с 9,6%), Румъния (с 4,1%), Швеция (с 2,0%) и Португалия (с 2,3%).

На годишна база растежът на продукцията в строителния сектор на нашата страна се ускори през юли до 4,3% от 1,6% месец по-рано, като по-солидна строителна експанзия отчетена единствено Румъния (скок с цели 39,5%) и Унгария (с 32,9%).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!