Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 48 часа Доналд Тръмп ще съобщи подробности за новите санкции срещу Иран

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред репортери, че до 48 часа ще съобщи повече подробности за новите, по-сурови американски санкции срещу Иран, които оповести малко по-рано в Туитър.

Тръмп каза, че вижданията му за Иран не са се променили, но отказа да съобщи подробности за следващите си стъпки. Президентът отбеляза, че след нападенията срещу саудитски петролни инсталации през уикенда войната би била краен вариант и че има и други опции.

Тръмп заяви, че не е против да се позволи на иранския президент Хасан Рохани и съпровождащата го делегация да посетят Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН. По-рано ирански служители казаха, че не са получили необходимите им визи за пътуване до Ню Йорк.

Американският президент Доналд Тръмп каза, че ако зависи от него би дал визи на президента и външния министър на страната. Според иранската държавна информационна агенция към момента президентът Хасан Рохани и министър Джавад Зариф все още не са получили американски визи за посещение на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващата седмица.

Като страна-домакин на ООН Съединените щати изискват визи за посещение и за сега не е ясно дали Държавният департамент е одобрил входните документи. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза пред репортери, че е в контакт с американските власти за разрешаване на появили се визови проблеми.

Напрежението между САЩ и Иран ескалира след нападението срещу петролна рафинерия в Саудитска Арабия. За Вашингтон атаката е дело на Иран като държавният секретар Майк Помпейо я определи като “акт на война” - най-острите думи за момента от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Самият Тръмп не отговори категорично на въпрос дали подкрепя определението на Помпейо. Вместо това президентът предупреди, че ще наложи съществени санкции на Иран и говори за “много възможни” ответни действия като допълни, че Америка е “в много силна позиция.”


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна