Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Jaguar Land Rover спира производството на автомобили във Великобритания за седмица след Брекзит

Автомобилостроителната компания Jaguar Land Rover ще затвори заводите си в Обединеното кралство за една седмица в началото на ноември, за да се подготви за всякакви непредвидени сривове, свързани с Брекзит на 31-ви октомври, заяви в четвъртък изпълнителният директор Ралф Спет.

Шефът на най-големият британски автомобилен производител коментира: "Не можем да мислим за това, просто трябва да го направим". Той добави, че JLR има ангажименти към доставчиците и че всички части, необходими за производството, трябва навреме да бъдат на разположение на фабриките на компанията.

Агенция Ройтерс припомня, че и  други водещи автопроизводители като BMW и Toyota обявиха планове за временно спиране на работа, за да смекчат евентуални прекъсвания в доставките при Брекзит без сделка.

На този етап продължават разговорите между британското правителство с преговарящите от страна на Европейския съюз по отношение на постигне на евентуална Брекзит сделка.

По-рано днес обаче Ги Верхофстат заяви, че Великобритания тепърва ще трябва да предостави на ЕС приемливо предложение, заместващо граничния ирландски предпазен механизьм, докато британският зам.-министър по Брекзит Джеймс Дъдридж посочи, че Брекзит без сделка сякаш изглежда по-вероятен.

Премиерът Борси Джонсън пък посочи пред депутати от неговата Консервативна партия, че е убеден, че може да сключи Брекзит сделка, но ако не успее да го направи, тогава Обединеното кралство просто ще напусне Европейския съюз на 31-ви октомври.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна