Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Джеймс Дъдридж: По-вероятен е Брекзит без сделка

Заместник-министърът по въпроса за Брекзит Джеймс Дъдридж заяви в четвъртък, че британският парламент е направил по-вероятно излизането на Великобритания от ЕС без двустранно споразумение.

Според него законът, приет от парламента на страната, който принуждава премиерът Борис Джонсън да отложи Брекзит, ако не успее да постигне споразумение с Европейския съюз, не е перфектен.

Правителството многократно посочи, че ще се подчини на този закон, но самият премиер подчертава непрекъснато, че няма да иска удължаване на планираното излизане на Великобритания на 31-ви октомври, което поставя под въпрос как могат да се спазят и двете изисквания.

"Законопроектът не е перфектен", посочи Дъдридж пред британския парламент, позовавайки се по-специално на поправка, в която се казва, че отлагането на Брекзит трябва да се използва за преминаването към сценарий за Брекзит със сделка въз основа на споразумението за напускане на ЕС, постигнато от предишния премиер Тереза Мей.

"Правителството вярва, че законът има недостатъци и ефектът му е неясен“, подчерта той.

Джеймс Дъдридж допълни, че правителственият "план А" продължава да бъде сключването на сделка за Брекзит, така че не би трябвало да се иска друго удължаване на срока по Член 50 от Договора за Европейския съюз.

Премиерът Борис Джонсън пък заяви пред депутати на Консервативната партия, че е убеден, че може да сключи Брекзит сделка, но ако не успее да го направи, тогава Обединеното кралство просто ще напусне Европейския съюз на 31-ви октомври, съобщава Ройтерс, цитирайки депутат от управляващата партия.

Според него най-добрият начин да се спре токсичната атмосфера в британската политика е да се осъществи Брекзит.

Джонсън също така отбеляза, че британският Брекзит преговарящ Стивън Баркли ще се срещне отново в петък с европейския главен преговарящ Мишел Барние и отбеляза, че все още има да се извърви много дълъг път за постигане на Брекзит сделка.

Междувременно Ги Верхофстат, който е координатор на Европейския парламент по въпросите на Брекзит, предупреди, че правителството на Обединеното кралство не успяло да създаде приложима алтернатива на ирландския граничен предпазен механизъм, като заяви, че ЕП все още чака правно оперативно решение на този важен въпрос.

"След среща с Мишел Барние тази сутрин, Европейският парламент отново подчертава необходимостта от правно оперативно решение на Брекзит ситуацията, свързана с Република Ирландия и Северна Ирландия. Трябва да се запази безопасността на потребителите, да се защити нашия бизнес и да се запази спокойствието. Засега предложенията на Обединеното кралство не достигат до всички тези три фронта ", написа Ги Верхофстат в туитър.

По-рано тази седмица европейският главен Брекзит преговарящ Мишел Барние определи като "неприемливо" проекто-предложението на Лондон за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС, което да не включва граничния ирландски предпазен механизъм.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени