Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите възложиха на Сметната палата одит на БНР

| обновено на 27.09.19 в 12:54
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Депутатите възложиха на Сметната палата да направи финансов одит на Националното радио за периода от 1 януари 2017-а до 30 септември 2019 г.

Ще се преценява доколко са законосъобразни решенията, свързани с изпълнението на бюджета на радиото на назначения през юни тази година генерален директор на БНР Светослав Костов и неговия предшественик Александър Велев, както и на Управителните съвети, с които двамата са работили.

От БСП упрекнаха управляващите, че с одита на Сметната палата политизират въпроса.

Александър Иванов от ГЕРБ отхвърли обвиненията на социалистите и обясни:

„Моля, да не поставяте под въпрос почтеността на одиторската професия“.

Проверката на Сметната палата трябва да приключи на 31 януари догодина.

В рамки на одита ще бъдат проверени и разходите за възнагражденията по трудови и извънтрудови правоотношения, разходите за издръжка и капиталови разходи, включително свързаните с тях обществени поръчки. Както и как е решен казусът с музикалните състави на радиото, заради които имаше протести.

Проектът за решение беше внесен по спешност от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатите Александър Ненков и Красимир Ципов миналия петък. Това стана часове, след като премиерът Бойко Борисов обяви в кулоарите на парламента, че ще се иска проверка. Преди гласуването в пленарна зала проектът за решение бе одобрен от парламента бюджетната комисия и комисията по култура и медии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна