Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сондърс от АЦБ: Можем да понижим британската лихва дори при Брекзит със сделка

Намаляването на лихвите изглежда като "доста правдоподобна" опция за Английската централна банка (АЦБ), дори ако бъде избегнат Брекзит без сделка, заяви в петък членът на Комитета по паричната политика на централната банка Майкъл Сондърс.

Той отбеляза, че ако промените в паричната политика бъдат отложени от АЦБ, докато не стане ясно какви са последствията от Брекзит, това може да доведе до провеждане на "неподходяща" лихвена политика в бъдеще.

"Продължителната висока несигурност по отношение на Брекзит изглежда като най-вероятен резултат за Обединеното кралство към този момент, което би могло, заедно с разочароващия глобален икономически растеж, да наложи по-разхлабена парична и лихвена политика", посочи Сондърс в своя реч пред Търговската камара на Barnsley & Rotherham и Института на дипломираните счетоводители.

Той също така изтъкна, че британската икономика се е "забавила значително" и разполага със "скромен" по размер свободен капацитет, отчасти поради несигурността около Брекзит, което е довело до забавяне на нейния растеж към положение на "пълзене".

Майкъл Сондърс отбеляза, че не е фен на политиката на отрицателни лихви, отбелязвайки че лихвите в Обединеното кралство вече са близо до нулата. Според него отрицателните лихвени проценти водят до по-слаба банкова система и поради това той смята, че инструментите за по-нататъшно разхлабване на паричната политика, след като бъде достигнат лимита на долната лихвена граница, са по-нататъшните покупки на активи, известни като "количествени улеснения".

"Ако нямаше несигурност относно Брекзит, икономиката на Обединеното кралство щеше да бъде в най-доброто си състояние от няколко десетилетия насам", посочи членът на АЦБ.

Сигналите на Сондърс за възможно понижаване на британската лихви провокира поевтиняване на лирата стерлинг спрямо щатския долар и еврото по време на търговията в петък.

Паундът се понижава с 0,3% към двуседмично дъно от 1,2270 долара (най-ниско ниво от 9-и септември насам), като в същото време еврото поскъпва с 0,35% към 10-дневен връх около 0,8895 британски лири.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени