Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбски вицепремиер: Идеята за "малък Шенген" не е възраждане на Югославия

Вицепремиерката на Сърбия Зорана Михайлович (вдясно) заедно с външния министър Ивица Дачич (в средата)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инициативата на сръбския президент Александър Вучич за създаване на "малък Шенген" от Албания, Северна Македония и Сърбия означава по-добър живот за всички граждани, заяви сръбският вицепремиер Зорана Михайлович, съобщава в. "Блиц".

Няма модерно развитие, ако гледаме на отношенията си с очите на миналото, заяви тя пред сръбската национална телевизия. Михайлович изтъкна, че всички държави в региона са твърде малки, за да влияят на икономическите показатели в Европа и света, като посочи, че икономическото и стопанското обединяване са важни, за да живеят гражданите по-добре.

Не говорим за нова Югославия, става въпрос за чист икономически интерес за всички държави - да премахнем митническите и търговските бариери, каза Михайлович.

Тя посочи, че за Сърбия е важно да има излаз към Гърция и към албанските пристанища. Сръбският вицепремиер изтъкна, че Сърбия, Северна Македония и Албания заедно имат БВП в размер на 80 милиарда долара, което е много малко. Ако добавим Черна гора и Босна и Херцеговина, това прави 100 милиарда долара. Това означава, че всички заедно произвеждаме 40 пъти по-малко от Германия и 30 пъти по-малко от Франция, посочи тя. Сърбия има всички предпоставки да се развива икономически и да се свързва регионално, изтъкна Михайлович.

По нейните думи първата стъпка към всичко това е визитата на премиерите на Северна Македония и Албания в Белград през октомври на среща с президента Александър Вучич. Тя добави, че е логично към инициативата да се присъединят също Черна гора и Босна и Херцеговина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна