Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирна демонстрация в Хонконг прерасна в насилие

Снимка: БТА

Мирната демонстрация в Хонконг за петгодишнината от създаването на протестното Движение на чадърите прерасна в насилие заради сблъсъци на протестиращи с полицията.

Полицията в Хонконг използва лютив спрей и водни оръдия, за да разпръсне протестиращи, които започнаха да хвърлят камъни и коктейли "Молотов" близо до мястото, на което по-рано се стекоха десетки хиляди, за да се включат в мирния мигинт.

Демонстрацията имаше за цел да отбележи петата годишнина от създаването на Движението на чадърите, което през 2014-а окупира за 79 дни улиците на полуавтономния китайски район в знак на протест срещу закон, изискващ кандидатите за ръководител на изпълнителната власт да бъдат предварително одобряване от Пекин.

Паркът, в който възникнаха безредиците, провокирали гнева на полицията, се намира близо до правителствената сграда на Законодателния съвет, който и преди по време на протести е ставал жертва на безредици.

“Пет години след Движението на чадърите смятам, че то успя да събуди хората от Хонконг, за да ги накара да се обединят отново“, коментира протестираща.

Облечени в черни дрехи и с маски на лицата, протестиращите днес издигаха и обидни лозунги, и хвърляха камъни към полицаите, които се опитаха чрез лютивия спрей и водните оръдия да ги отблъснат от въпросната сграда.

А преди това протестиращите се бяха събрали в парка "Тамар" за мирна демонстрация, по време на която активистът Джошуа Уон произнесе реч, за да насърчи хората да противостоят на злото. По-рано самият той обяви, че ще се кандидатира на местните избори:

“Честно казано, да взема участие в изборите е най-мирният, рационален и умерен начин да изразя политическите ни нагласи. Ако спрат опита на младите активисти като мен за участие в изборите, ще платят висока цена“, каза Джошуа Уон пред хилядите хора, които слушаха група, изпълняващ песни на "Бийтълс", когато в периферията на митинга избухна насилие.

Засега няма данни за пострадали в сблъсъците


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна