Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на производствените цени в България през август

През август производствените цени в България се повишават за втори пореден месец при ускоряване на техния растеж и на годишна база, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за известно засилване на инфлационния натиск в страната.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) нараства през август с 0,3% спрямо юли, когато се повиши с 1,3 на сто. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа енергия - скок с 2,2% и в добивната промишленост - с 1,0%, докато в преработващата промишленост се отчита ценово понижение с 0,3 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през август с 3,5% след растеж с 3,0% през юли и след като през юни беше отчетно повишение с едва 0,9% (най-слаб растеж на цените на производител от ноември 2016-а година насам).

По-съществено увеличение с 11,8% спрямо година по-рано регистрират цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост те нарастват с 5,4%, а преработващата промишленост - с 1,0 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през август се повишава с 0,7% на месечна база и с 4,5% на годишна база (спрямо август 2018-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък намалява с 0,3% на месечна база и се увеличава с 2,0% спрямо август 2018-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ месечна потребителска инфлация през август от 0,1% и нейно повишение спрямо година по-рано за второ пореден месец с 2,9 на сто.

Днешните данни за производствените цени са предпоставка за известно нарастване на потребителската инфлация през следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна