Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските водещи институти намаляват рязко икономическата си прогноза за 2019

Водещите немски икономически институти са ревизирали рязко в низходяща посока прогнозата си за растеж за най-голямата европейска икономика през настоящата година, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки два свои източника, запознати с въпроса.

Ревизиите, които се очаква да бъдат отчетени и в прогнозата на правителство в Берлин, отразяват нарастващите опасения, че икономическо забавяне в Германия, породено от продължаващата рецесия в силно зависимия от износа производствен сектор, може да се отрази негативно и на икономиката в цялата еврозона.

Според източниците на Ройтерс водещите институти вече очакват, че германската икономика ще нарасне с едва 0,5% през 2019-а година. Един от източниците отбеляза, че за 2020-а година се очаква растеж на БВП на Германия от 1,1 на сто.

В последните прогнози на петте института от април беше заложен икономически растеж от 0,8% през тази и от 1,8% през следващата година.

За 2021-а година те прогнозират много слабо подобрение на растежа до 1,4%.

Новите прогнози на немските икономически институти ще бъдат оповестени официално в сряда.

Занижените прогнози за германската икономика доведоха до спад на еврото към нови най-ниски дъна от 2017-а година спрямо долара. Единната европейска валута поевтинява с 0,4% към 1,0885 щатски долара, пробивайки под 1,0900 нивото за пръв път от май 2017-а година насам.

Еврото се понижава и към 117,54 японски йени, търгувайки се недалеч от петъчното триседмично дъно около 117,44 нивото, като в същото време се понижва и към часово дъно от 0,8852 британски лири, отстъпвайки от сутрешен триседмичен връх около 0,8905 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени