Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петте водещи германски институти понижиха рязко прогнозите за икономическия растеж през 2019 година

Петте водещите германски икономически институти намалиха рязко техните прогнози за растежа на БВП на страната през 2019-а година и предупредиха, че растежът може да се забави още по-силно, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, съобщава Ройтерс.

Институтите вече очакват растеж от едва 0,8% на най-голямата европейска икономика през настоящата година спрямо техни предишни очаквания за доста по-сила експанзия от 1,9 на сто.

В същото време германските институти отбелязват, че от миналата есен насам има нарастване на рисковете свързани с излизането на Великобритания от ЕС и с търговския конфликт между САЩ и Китай. Водещите институти също така предупреждават, че при Брекзит без сделка има опасност от още по-слаб от прогнозираното икономически растеж през тази и следващата година.

Институтите DIW, Ifo, IfW, IWH и RWI заявиха, че са стигнали до заключенията си на 29 март, "когато все още изглеждаше, че ще бъде избегнат твърд Брекзит". "Това обаче е вече по-малко вероятно, но все още е възможно", посочват водещите институти.

Оценките на водещите институтите ще бъдат включени в правителствените прогнози за икономическия растеж в Германия, които ще бъдат актуализирани по-късно този месец. През януари правителството прогнозира нарастване на БВП с едва 1,0% през 2019-а година.

"Дългосрочният подем на германската икономика приключи", посочи Оливър Холтемьолер, един от икономистите, включени в доклада.

Силно занижените прогнози са факт след рязкото забавяне на германския икономически растеж през втората половина на миналата година, когато страната избягна на косъм навлизането в рецесия и отбеляза най-слабата от пет години насам експанзия през 2018-а.

Междувременно немският икономически министър Петер Алтмайер заяви в четвъртък, че през настоящата година Германия ще успее постепенно да преодолее слабостта от втората половина на 2018-а, визирайки позитивните развития на трудовия пазар и растящите заплати.

"Охлаждането на икономиката също така ни напомня, че спешно трябва да подобрим икономическите условия", добави Алтмайер.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна