Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саркози отново е заплашен от процес за незаконно финансиране на кампанията си

| обновено на 01.10.19 в 17:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висшият апелативен съд на Франция отхвърли днес опит на бившия президент Никола Саркози да избегне процес за предполагаемо незаконно финансиране на неуспешната кампания за преизбирането си през 2012 г., предаде Ройтерс.  

Съдебното решение означава, че случаят ще бъде върнат в прокуратурата, която ще реши дали Саркози ще бъде съден.

Делото срещу Никола Саркози е базирано на обвинения, че партията му, тогава известна като Съюз за народно движение, се е опитала заедно с фирма за връзки с обществеността да скрие реалната стойност на опита за преизбиране на президента. Самият той отрича да е извършил нещо нередно.

Никола Саркози бе избран за президент през 2007 г. На вота през 2012 г. обаче социалистът Франсоа Оланд го надви с минимална разлика.

С отхвърлянето на жалбата Саркози рискува година затвор и глоба от 3750 евро, ако бъде признат за виновен в надвишаване на разходите на кампанията си, стриктно заложени в законодателството.

Според прокуратурата той е похарчил за опита си за преизбиране близо 43 млн. евро – почти двойно от лимита от 22,5 млн. евро, използвайки фалшиви фактури.

След загубата от Оланд и напускането на Елисейския дворец той бе изправен пред множество обвинения в корупция и за финансиране на кампанията си.

Заплашен е и от друг процес за предполагаем опит да получи от съдия информация за разследване срещу себе си.

Обвиняван е и че приел милиони евро от покойния либийски лидер Муамар Кадафи за първата си президентска кампания през 2007 г. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна