Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фискалната криза е най-големият риск за бизнеса според Световният икономически форум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможността за фискална криза е най-големият риск за бизнеса в световен мащаб, показва най-ново проучване на бизнес лидерите от Световния икономически форум (WEF), публикувано във вторник.

В самото проучване на WEF обаче се отчитат силни регионални различия във възгледите за най-големите рискове, като в Северна Америка и Европа кибер атаките се смятат за най-голям риск. Екологичните рискове пък са основна грижа за бизнеса в Южна Азия, където са набляга на водните кризи, а в Източна Азия и Тихоокеанския регион се акцентира върху природните бедствия и катастрофи.

Като цяло обаче бизнес лидерите от Световния икономически форум поставят фискалните кризи като основен риск през следващите 10 години, последвани от кибератаките, безработицата или непълната трудова заетост, показа проучването на WEF.

Самото проучване беше проведено сред 12 897 бизнес лидери от 133 държави и представлява част от доклада за глобална конкурентоспособност на Световния икономически форум, който се публикува преди редовния годишен форум през януари в Давос, Швейцария.

"Във времена когато глобалният икономически растеж изглежда крехък, бизнес лидерите са силно обезпокоени от фискалната устойчивост на техните правителства“, посочи пред Ройтерс Емилио Гранадос-Франко, който отговаря за геополитическата и програмата за глобални рискове на Световния икономически форум.

"Междувременно кибер заплахите също остават основен риск поради бързата си еволюция и все по-разрушителния си потенциал", допълни той.

Проучването на WEF е публикувано съвместно с Marsh & McLennan и Zurich Insurance.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна