Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нашите бяха ощетени, израелките направиха груба грешка - изпуснаха уред"

Нешка Робева: В Париж 2024 България се представи много над това, което държавата отделя за спорт

"Имаме талантливи деца, които не могат да си платят тренировките, да се възстановят интернатите"

| Интервю
Снимка: Борислава Борисова

Ще разговарям и ще направя всичко възможно Рейчъл Стоянов да не се отказва. Стили трябва да извърви своя път и да натрупа опит, тя направи първата крачка. Момичетата от ансамбъла ни бяха ощетени, защото израелките направиха груби грешки - изпуснаха уред. 

Това сподели в интервю пред БНР треньорът-епоха в художествената гимнастика Нешка Робева.

"Правилникът в художествената гимнастика ограничава творчеството. Българският треньор тръгва да спечели злато и е длъжен да се съобрази с правилника от 237 страници. И първия ден, когато изиграха двете съчетания без грешка и влязоха на финала с първи резултата, аз се страхувах. С този правилник има изискване за 15 пируета да се направят и малките деца ги правят и ги въртят, е, кое му е трудното? Когато искаш да кажеш, че всеки може, ограничаваш с всички средства творчеството, няма творчество. Защото съчетанията на другите, които са с по-малко трудност и повече изява на артистичност, ще очакват тези с голямата трудност да сгрешат и евентуално те да вземат медала", коментира Робева.


И допълни:

"Няма честна надпревара в спорта! Първо при квалификацията в художествената гимнастика италианки и израелки играха с огромен възел на лента във втората композиция. Те не трябваше да бъдат на финал, защото това е груба грешка, не беше малка, беше фльонга. Отхвърлиха Бразилия! За мен беше непонятна оценката им на финала. Аз знаех, че не можем да догоним Италия, но Израел са четвърти, ние трети. Израелките направиха 4 груби тичания и натиснат уред на земята, това се смята за грешка – изпускане."

Според нея съдийките дали, могат да си позволят да вдигат такива оценки или им е наредено?

„Не е спорт това, в който не е на първо място е творчеството, да дадеш воля за изява на фантазията. А не да ми разказваш, как онази страдала в живота, а онези преживели смяната на треньора им. Това са глупости“, категорична е треньорката на плеядата златни момичета през 80-те и 90-те години. 

И разказа, че когато за пъви път е била в Япония я попитали за съчетанието на Лили Игнатова, "какво искахте да кажете с това съчетание, защото ме разплакахте?". ъчетанието е една миниатюра и състезателят трябва да чувства и да предава на публиката емоции", каза Робева.

Тя призна, че за нея е сложен въпрос да дава оценка на представянето на българските спортисти в Париж 20224.

Но е категорична:

"Всички трябва да бъдем благодарни на тези деца, че ни измиха очите пред света. България се представи много над това, което държавата отделя за спорт. Имаме безкрайно талантливи деца и ако Бог му е дал талант, му дава и сили да постигне. Тези деца са герои, те ни събраха пред екраните и в едно темпо да ни тупат сърцата, да се вълнуваме и да искаме победата. И мисля дори, че сме помогнали. Те бяха точно българи юнаци и юначки, да кажем героини за момичетата."

И им пожела:

"Бих искала децата, за мен тези спортисти в Париж 2024 са деца, да запазят този спомен, както и вярата, че им предстои състезание."

„Корупцията, политиката, сметките, парите съсипаха спорта. Олимпиадата не е най-силното състезание, знаете, че един световен рекорд трудно се постига на олимпиада. Но се провежда веднъж на 4 години, всички се събират заедно и корупцията е страшна. Децата - състезателите, просто се употребяват, говоря в световен мащаб“, коментира Робева.

И припомни, че в художествената гимнастика има две школи българската и руската, наследник на съветската, и всички са стъпили на тях.

"На олимпиади фаворитите грешат, заради огромното напрежение. При момичетата ни дойдоха огромните очаквания към тях и Стили. Спортистите не са обикновени хора. Малката Стили е малка, тя направи първата крачка и наистина трябва да знае, че не спре ли, спортът е това, път, който не знаеш къде е пропастта, дали ще скочиш, падаш, сълзи, разбиваш глава, но продължаваш. Това е необикновеното на големия спортист", коментира Робева.

И е убедена, че Стилияна не е от спортистите, които ще се откажат при първия провал.

„Тя няма да се откаже, трябва да извърви своя път и да натрупа този опит, който ѝ липсва. Боряна вече е голям спортист. Не се отказа след Токио, тя е интелигентно дете и това страшно ѝ помогна“, смята голямата Нешка Робева.

Тя обеща, че ще разговаря с Рейчъл Стоянов, последното дете, с което е работила, а след това я поема Валя Симеоново и после Весела Димитрова.

„Ще направя всичко да убедя Рейчъл да продължи и Камелия също и тя е от нашия клуб. Другото, което трябва да им се създаде на момичетата е конкуренция. Два успоредни ансамбъла се подготвят и се състезават помежду си и 2 месеца преди състезанието се определя съставът, който ще работи. Не знам дали трябва, но за тях ще бъде вярната крачка, защото това ще бъде и в живота им. Или ще тръгнат и при неуспех ще се откажат или ако не се откажат ще знаят, че ще успеят“, препоръча Нешка Робева.

Тя изрази своето възхищение от Божидар Андреев, бронзов медалист във вдигането на тежести в Париж 2024.

„Трябва да благодарим на това циганче Божидар, каква сила, уморен, ходи пеша до залата, представяте ли си беднотията, в която живее това дете. Знаете ли колко такива деца имаме и нямат пари да си платят тренировките. Да се възстановят интернатите и да се помогне на клубовете, защото без база няма връх, който да бъде устойчив“, напомни Нешка Робева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени