Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Докато Радев не се включи активно в политиката, нестабилността ще продължава"

Слави Василев: Краят на Пеевски е налице

"Очевидно прокуратурата работи под командата на Делян Пеевски"

| Интервю
Слави Василев
Снимка: Александра Михайлова

Краят на Делян Пеевски е налице!

Това каза пред БНР политологът Слави Василев и коментира:

"Той вижда, че глътката, която си беше приготвил, се оказа по-голяма от неговата уста - и по отношение на председателстването му на ДПС, и по отношение на амбициите му. Всичко това се сгромолясва под краката му. Краят на г-н Пеевски е налице, бъдете сигурни в това. Процесите, които ще започнат да текат - и по отношение на ДПС, и по отношение на вътрешнополитическите процеси - предвещават неговото постепенно, а може и внезапно изчезване от българската политика".

Според политолога Пеевски "губи ракетата носител, която го е носила":

"Струва ми се изключително любопитно кой ще гласува за Пеевски, ако не е купеният вот. Той нито е популярна фигура, няма никакъв рейтинг и не е в състояние да предизвиква симпатия сред широката българска общественост, по-скоро предизвиква обратното".

Очевидно прокуратурата в България работи под командата на Делян Пеевски, посочи Слави Василев и коментира:

"Той се опитва да премахне враговете си, защото е в битка с Ахмед Доган за ДПС. Хубаво е тези хора да се хванат за гушата, за да може кирливите им ризи да излязат на бял ден и обществото да се убеди за пореден път, че тези хора нямат място в политиката. ... Това е възстановителен процес".

По думите на Слави Василев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е "последният мастодонт в политиката, който държи лостовете на управление на държавата, и няма кой да го измести":

"Пеевски ще бъде изместен, Доган ще се погрижи да тая работа. Но Борисов няма кой да го измести, освен президентът Румен Радев. Докато Радев не реши да се включи активно в българската политика, Борисов ще продължава да управлява индиректно или директно и това предвещава политическа нестабилност. Докато Радев не се включи, политическата нестабилност ще продължава да е движеща сила в българската политика. Единствената политическа фигура, която може да измести ГЕРБ от първото място, е Радев, няма друг на дадения етап".

Политологът заяви, че гарантира, че на предстоящите избори през октомври Румен Радев няма да се включи със свой политически проект.

Василев прогнозира, че след предсрочните избори няма да има стабилно управление:

"Може някаква коалиция да се яви, но няма да е стабилна, но или ще е доминирана от Борисов, или ще е някакво друго мнозинство, но няма да е стабилно".

Според него политическата конюнктура пред кабинета на Горица Грънчарова-Кожарева е по-добра от тази, която беше пред досегашния - Димитър Главчев.

"Президентът успя да финтира конституционните промени, т.е. да намери изход от този ситуация, като назначи за служебен премиер човек, който очевидно не се нрави много, съдейки по реакциите от последните дни на г-н Пеевски".

Интервюто на Даниела Големинова със Слави Василев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени