Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински националисти протестират след споразуението за избори в Донбас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици украински националисти излязоха на протест, след като президентът Володимир Зеленски се споразумя за провеждането на избори в контролираните от сепаратистите райони в източната част на страната. Мнозинството от хората в Украйна посрещнаха новината едновременно с надежда и страх. 

С плакати „Без капитулация“ украински националисти излязоха пред сградата на президентството в столицата Киев, а във Върховната Рада - украинския парламент, се разразиха бурни дебати. Най-остър критик на президента Зеленски беше неговият предшественик - Петро Порошенко:

"Обърнете внимание на факта, че на украинското правителство нищо не е обещано, само една среща. Има риск Украйна да плати за тази среща с капитулация“.

Володимир Зеленски се съгласи да приложи така наречената „формула Щайнмайер“ по името на тогава външния министър, а сега президент на Германия Франк - Валтер Щайнмайер. Тя има за цел да изведе от задънената улица преговорите по Минското споразумение, което беше сключено през 2015 г. Формулата предвижда провеждане на избори в самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск по украинското законодателство и под надзора на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, а в замяна Донбас ще получи статут за самоуправление. Най-оспорваната част от този план е, че изборите се провеждат преди изтеглянето на про-руските сили и преди Украйна да си е върнала контрола върху границата с Русия, което поставя под въпрос честността на вота. Хората в Донецк приветстваха решението на Зеленски.

"Радвам се, за Украйна се радвам също. Живея тук от 50 години, децата ми живеят тук, живеят и в Украйна. Иска ми се да сме приятели“, каза местна жителка.

Повечето хора в Донбас с про-украински възгледи отдавна са напуснали района, което прави предвидим изходът от вота и той ще легитимира про-руските лидери там, очакват наблюдатели. След решението на Зеленски остава въпросът и дали Русия ще изпълни своята част от задълженията по Минското споразумение - да изтегли оръжията си от района и да върне на Украйна контрола върху границата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна