Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на акциите на Уолстрийт за втора поредна сесия на търговия

Пазарът на акциите на Уолстрийт се намира под много силен натиск от продажба за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да реагират негативно на вчерашното проучване на ISM, показващо драматично свиване на промишлената активност в САЩ през септември.

Това слабо проучване сякаш потвърди растящите в последно време опасения, че продължаващата търговска война САЩ-Китай и забавящата се глобална икономика започват да се отразяват негативно и на представянето на американската икономика.

Днешните данни на ADP, потвърждаващи тенденцията на забавяне при разкриването на нови работни места от страна на частния бизнес в САЩ, също допринасят за оставащото в сила  сериозно напрежение на фондовите борси на Уолстрийт.

Решението на Световната търговска организация да позволи на САЩ да наложат митнически тарифи върху вноса на европейски стоки за 7,5 млрд. долара с оглед на европейските субсидии за "Еърбъс" пък засилва страховете за отваряне на нов фронт на търговската война, провеждана от администрация на американски президент Доналд Тръмп.

Всички това доведе до пореден много силен спад на американските акции при старта на днешната търговия, като индексът DJIA вече се понижава с над 500 пункта (спад с цели 2,00%), широкият индекс S&P500 - с 1,92% и технологичният Nasdaq Composite - с 1,76%. По този начин и трите основни фондови индекса на Уолстрийт вече се търгуват в едномесечни дъна (техни най-ниски нива от края на август и началото на септември).

Европейските борси задълбочиха спада си в края на днешната търговия, като реакция на решението на Световната търговия организация и негативния старт на Уолстрийт. Индексът Stoxx Europe 600 затвори с голям загуба от 2,55%, немският DAX 30 се понижи с 2,44%, френският CAC40 - с 2,86%, а британският индекс FTSE100 се срина с цели 3,13% като реакция на Брекзит предложенията на британски премиер Борис Джонсън, изпратени до шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Графика на индекса S&P500
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна