Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит предложението на Великобритания включва "обща регулаторна зона за целия остров Ирландия"

Целта е избягането на гранични и минически проверки между Северна Ирландия и Република Ирландия

Правителството на Обединеното кралство публикува в сряда своите предложения, които иска да бъдат включени в Брекзит споразумението с Европейския съюз.

Според предложението настоящият граничен ирландски предпазен механизъм, договорен от предишното правителство, ще бъде заменен от идеята за запазване на Северна Ирландия в Eдинния европейски пазар чрез създаване на "регулаторна зона за целия ирландски остров", като бъдат въведени мерки, които ще избегнат необходимостта от проверки или физическа инфраструктура.

В документа се казва, че предложенията ще осигурят потенциалното създаване на "общоостровна регулаторна зона" за остров Ирландия, обхващаща всички селскостопански  индустриални стоки, която ще гарантира целостта на единния пазар на Европейския съюз и която ще покрие всички стоки и ангажимент за избягване на гранични проверки или физическа инфраструктура, като в същото време ще бъде в съответствие с ирландското мирно споразумение 1998-а година, известно като Споразумението от Разпети петък.

В писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, премиерът Борис Джонсън изброява основните принципи на едно бъдещо споразумение, включително съвместимостта със Споразумението от Разпети петък, дългосрочното сътрудничество между Великобритания и Република Ирландия, съгласието на хората, засегнати от споразуменията и поддържането на целостта на Обединеното кралство,

Джонсън отбелязва, че настоящия ирландски предпазен механизъм е мост към нищото. Според него новото предложение избягва необходимостта от проверки или инфраструктура на границата. Отбелязва се също така, че мерките за проверки ще бъдат обработвани по електронен път.

Според писмото до Юнкер, Обединеното кралство възнамерява бъдещите отношения да се основават на споразумение за свободна търговия, в което Великобритания поема контрола върху собствените си регулаторни въпроси и търговска политика., според писмо.

В предложението също така се казва, че митническите проверки няма да се прилагат за стоки между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Северна Ирландия ще остане част от митническата територия на Обединеното кралство, но за да се избегнат митническите проверки, ще бъде въведена система за деклариране с опростен процес за малките търговци, заедно със схема за доверените търговци.

Преди края на преходния период след Брекзит през декември 2020-а година, Събранието и изпълнителната власт в Северна Ирландия ще трябва да дадат съгласието си за това споразумение и след това ще трябва да го потвърждават на всеки четири години, се посочва в документа на британското правителство.

"Това е предложение за споразумение, което трябва да бъде приемливо и за двете страни“, се посочва в офертата на британското правителство към ЕС.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна