Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 души са задържани в София за отнемане на имоти от възрастни

| обновено на 03.10.19 в 15:07
Снимка: Радио ВИДИН

10 души са задържани при операцията на МВР и прокуратурата в кварталите „Орландовци“ и „Малашевци“. Предстои да бъде взето решение на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Те са заподозрени за участие в престъпна група, която се е занимавала с отнемане на имоти на възрастни хора в София. 

До момента има подозрение, че задържаните днес при акцията са участвали в три случая на отнемане имоти в София. Те са на различни места в столицата. Основните потърпевши са били възрастни хора, без роднини, като има установен и един случай на отвличане.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви:

„В тази група работят около 4-5 лица. Характерното за тоя случай е, че тези 4-5 лица в предишен период също са пострадали от дейността на тази група и са им взети имотите, апартаментите, изхвърлени са на улицата и в момента работят за тях за дребни пари. Живеят по фургони или на улицата и ги използват за това, след като групата локализира такива възрастни хора - от този профил, който очертах, и след като ги затвори за определен период в къщата, която е наблизо, и ги принуди с физическо и психическо насилие да се съгласят да прехвърлят единствените си, последните си имоти, да бъдат използвани тези бушони, на тяхно име да бъдат прехвърлени тези имоти".

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов обясни, че схемите на измамите са били различни. 

„Имотите са били на възрастни хора. Даже едно от лицата е с психични отклонения, което е настанено в такова специализирано заведение. Схемата, по която са били извършвани прехвърлянията, са различни“, каза той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна