Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на Уолстрийт с 1% след доклада за заетостта в САЩ през септември

Пазарите на акции на Уолстрийт нарастват с близо 1% в края на седмицата, тъй като инвеститорите приветстват петъчния доклад за пазара на труда и за новото на безработица в САЩ през септември.

Умереният растеж на новите работни места със 136 хиляди броя и изненадващото понижение на нивото на безработица до 50-годишно дъно от 3,5% намалиха опасенията, че американската икономика може да се плъзне към рецесия - притеснения, които набраха скорост по-рано през седмицата след много слаби бизнес проучвания за промишлената и за активността в сферата на услугите.

В същото време обаче растежът на заплащането на труда в САЩ се забави изненадващо рязко през септември до 2,9% от 3,25, което пък е знак за липсата на сериозен инфлационен натиск.

Днешните данни за трудовия пазар се определиха от инвеститорите като т.нар. "златно сечение" - от една страна не достатъчно силни, за да отменят очакванията за ново понижение на основната лихва на Фед още този месец, но не и достатъчно слаби, за да подкрепят притесненията за задаваща се рецесия.

Участниците на паричните пазари оценяват на около 76% вероятността за намаляване на федералната фондова лихва с нови 25 базисни пункта на заседанието на Фед по-късно този месец, след като в началото на седмицата подобна вероятност се оценяваше на едва 40%. Малко под 50% пък е вероятността за още едно смъкване на лихвената ставка до края на годината (на заседанието през декември).

Това доведе до добро поскъпване на американските акции в края на една доста тежка седмица за Уолстрийт, като и трите основни фондови индекса нараства с около и над 1%. Индексът на сините чипове DJIA се повишава към края на търговията в петък с 280 пункта (с 1,06%), широкият индекс S&P500 - с 1,07% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,1%.

Подкрепа за силното представяне на фондовата борса оказва и инвеститорския оптимизъм преди стартиращите през следващата седмица във Вашингтон търговски преговори на високо ниво между САЩ и Китай, както и днешните изявления по този въпрос на президента Тръмп и на икономическия съветник на Белия Дом Лари Къдлоу.

Въпреки днешният подем на Уолстрийт, на този етап индексите DJIA и S&P500 са на път да приключат търговията със седмични загуби между 1,3% и 1,5%, докато индексът Nasdaq Composite може да нарасне с малко над 0,2%.

Днес солиден ценови ръст от 2,8% бележат акциите на Apple след информация, че водещият американски производител на смартфони е поръчал увеличаване на производството с 10% на най-новия си модел iPhone 11, или с общо 8 млн. допълнителни бройки.

Това се отразява позитивно на целия технологичен сектор, като той нараства с 1,5%, а Philadelphia Semiconductor index (на компаниите, производители на микрочипове) - с 1,35%.

На другия полюс обаче са акциите на HP (Hewlett-Packard), които се обезценяват с над 10%, след като компанията за производството на принтери и на персонални компютри каза, че ще съкрати с до 16% работната сила като част от плановете си за преструктуриране.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна