Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Няма връзка между търговските преговори и призива към Китай да разследва Джо Байдън

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред репортери в Белия дом, че търговските преговори с Китай няма да бъдат повлияни от това дали Пекин ще започне или не разследване на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън.

Тръмп настоя, че двата въпроса са напълно разделени и че иска да постигне търговско споразумение с Пекин, ако то е в интерес на американците, без да има значение решението на Китай относно потенциално разследване на сделки на Байдън в страната.

В четвъртък Тръмп призова Пекин да започне разследване срещу Джо Байдън и неговия син Хънтър, обвинявайки ги в "корупция" в Китай.  Китайският външен министър Ван И обаче настоя, че Пекин не планира да се намесва във вътрешните работи на Америка, тъй като САЩ би трябвало да са способни "сами да решат проблемите си".

Доналд Тръмп също така посочи, че САЩ биха се съгласили на търговско споразумение с Китай, само ако това се окаже "голяма сделка" за Америка.

Тръмп потвърди, че Вашингтон и Пекин ще възобновят търговските преговори през следващата седмица и настоя, че иска да сключи търговска сделка с Китай. Той добави, че има "много добър шанс" двете страни да постигнат споразумение, тъй като е в интерес на Китай да се разреши продължаващият търговски спор, за който Тръмп продължава да твърди, че е повлиял сериозно на китайската икономика.

САЩ и Китай са готови да подновят търговските преговори на високо ниво на 10-и октомври във Вашингтон.

Междувременно Лари Къдлоу, който е директор на Националния икономически съвет на Белия дом, заяви, че може да има "положителни изненади" през следващата седмица, когато се проведат търговските преговори с Китай.

Говорейки пред Bloomberg TV, той похвали китайските покупки на американски стоки, включително на включително селскостопански стоки, определяйки ги като "добър, макар и скромен сигнал".

В друго свое интервю за телевизия  Fox Business, Лари Къдлоу пък каза, че "на хоризонта не се задава рецесия", опровергавайки по този начин опасенията на редица икономисти за потенциален спад както на световната икономика, така и в САЩ.

Описвайки себе си като "заклет оптимист“, Къдлоу заяви, че САЩ са "готови за много по-силна икономическа история" в бъдеще. Той подчерта, че няма нужда от страхове за рецесия, визирайки "голямото възходящо движение" на данните за жилищния пазар през юли през август, което трябва да се разглежда като "водещ показател за икономиката", сочещ за стабилен растеж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени