Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Австрия връчи мандат на Курц да сформира правителство

| обновено на 07.10.19 в 18:43
Себастиан Курц (вляво) говори, след като получи мандат за съставяне на правителство от президента Александър ван дер Белен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският президент Александър ван дер Белен връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на австрийските консерватори Себастиан Курц. Неговата Народна партия спечели предсрочните парламентарни избори с внушително мнозинство от близо 38%, но не може да управлява сама. Курц обяви, че утре започва консултации с всички парламентарно представени партии.

„За мен не е важно, кой с кого управлява. По-важно е, кой за какво управлява. Предизборната кампания приключи, време е за решения“ - с тези думи австрийският президент Александър ван дер Белен се обърна към бившия и бъдещ канцлер Себастиан Курц, който е изправен пред трудни преговори за съставяне на коалиция.

Най-вероятният сценарий е правителство с участието на Зелените, но различията им с консерваторите са големи.

Това пролича и от акцентите, които откроиха днес Курц и Ван дер Белен, който е бивш председател на Зелените.

„Силна Австрия в силна Европа, която работи за превръщането си в световен играч на политическата сцена. Освен това съм убеден, че борбата с климатичните промени трябва да бъде на първо място в списъка с приоритети на новото правителство“, каза президентът.

Тази тема се нареди на едва четвърто място в списъка на Себастиан Курц, който заяви, че ще гради „екосоциално пазарно стопанство“ - австрийски патент, но едва след по-важните за десния политик теми икономика и миграция.

„Най-голямото предизвикателство, което ни предстои съвсем скоро, е да се справим с очаквания спад в икономиката. Има напрежение в търговските ни отношения със Съединените щати, вторият ни най-голям търговски партньор. Освен това предстои голямата неизвестна Брекзит“, каза той

„През последните години в Австрия, но и в цяла Европа успяхме успешно да ограничим нелегалната миграция. Днес обаче ситуацията отново е тревожна, особено в Турция. Така че е важно да продължим борбата с нелегалната миграция“, добави Себастиан Курц.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна