Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полфрийман ще получи австралийския си паспорт след делото

Цацаров уверени австралийски дипломат, че искането за възобновяване делото е законосъобразно

| обновено на 08.10.19 в 17:30
Джок Полфрийман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джок Полфрийман вече има издаден австралийски паспорт, но той няма да му бъде връчен преди приключването на съдебния казус около предсрочното му освобождаване. Това е заявил временният посланик на Австралия в Атина Джон Филип на среща с българският правосъден министър Данаил Кирилов. 
В момента Полфрийман се намира в мигрантския център в Бусманци и според правосъдния министър и за него е най-добре да остане там до края на съдебната сага:
"Изключително по-благоприятно е в този момент да не бъде нито в затворната администрация, нито пуснат на свобода в България"

До два месеца се очаква решението на Върховния касационен съд (ВКС) - дали да се преразгледа освобождаването на Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г.

Пред австралийския посланик в Гърция и консула на Австралия у нас, правосъдният министър е изразил увереност, че българският съд ще вземе правилно решение.

"Той заяви, че няма съмнение в българското законодателство и в действията на затворническата администрация. И посочи, че назад във времето имало основание да се възприеме, че Джок Полфрийман е получавал съдействие от Главна дирекция изпълняване на наказания в рамките на изтърпяване на присъдата до този момент“, цитира австралийския дипломат правосъдният министър".

На среща с австралийския дипломат главният прокурор Сотир Цацаров е повторил мотивите, с които поиска от ВКС да въозбнови делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфриймън. Обвинител номер едно е отхвърлил всякакви съмнения за политическо влияние в действията на прокуратурата. Пред Филп той е обяснил, че действията му  следват законовите правомощия на прокуратурата и  са в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна