Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ню Йорк таймс": Свръхсекретното "Звено 29155" на ГРУ дестабилизира Европа

Владимир Путин говори на тържествено събрание в Театъра на руската армия в Москва за 100-годишния юбилей на руското военно разузнаване.
Снимка: Пресслужба на Кремъл

Вестник "Ню Йорк таймс" пише, че в руското военно разузнаване ГРУ съществува свръхсекретно звено, което се стреми да дестабилизира Европа, предава БТА. Сред операциите му според източници от западни служби за сигурност са кампания за дестабилизиране на Молдова, два опита за отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и неуспешен преврат в Черна гора преди влизането й в НАТО, както и опита за отравяне с нервнопаралитичен газ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Първоначално властите са смятали, че тези операции, макар да носят белези на действия на руските разузнавателни служби, са били изолирани и несвързани помежду си атаки.

Сега обаче, според източници от западните служби за сигурност, се смята, че тези операции, и потенциално много други, са част от координирана и продължаваща кампания за дестабилизиране на Европа, изпълнявана от елитно звено на руското военно разузнаване, което се занимава с подривна дейност, саботажи и убийства.

Тази група, известна като "Звено 29155", действа от поне едно десетилетие, но била открита от западните служби едва неотдавна. Представителите на разузнавателни служби на четири западни страни казват, че не е известно колко често се мобилизира това звено и предупреждават, че е невъзможно да се знае кога и къде агентите му ще нанесат удар, пише вестникът.

Представителите на европейските служби обаче са озадачени от видимата небрежност в изпълнението на тези операции. Скрипал оцеля от опита за убийство, както и Гебрев. Опитът за преврат в Черна гора привлече голямо внимание, но в крайна сметка се провали, а година по-късно Черна гора стана член на НАТО. Източниците на вестника казват, че е възможно в бъдеще да открият други операции на това звено , които са били успешни.

Според експерти от разузнаването дори неуспехът на тези операции може да се използва във водената от Русия психологическа война. "Не става дума, че са станали много по-агресивни. Искат присъствието им да се усети. Това е част от играта", казва бивш началник на естонското разузнаване, цитиран от "Ню Йорк таймс".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени