Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН чества днес 150 години от създаването си

Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова

Продължават честванията по случай 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките. На тази дата през 1869 година в румънския град Браила е учредено Българското книжовно дружество, чийто правоприемник е Българска академия на науките.

Председателят на най-голямата научна организация у нас академик Юлиян Ревалски изтъква ползите от науката: 
„Без нея няма конкурентноспособна икономика, няма добро здравеопазване, няма национална сигурност - науката е неделима част от образованието“.

Карекин Есмарян е главен асистент към Института по физика на твърдото тяло към БАН. Научният му принос е свързан с разработката на покрития, които при контакт с вода и други течности остават напълно сухи.н Въпреки ниското заплащане младият учен е направил избор да остане в родината си:

„Моята лична мотивация е най-вече любовта към България и това, че ние сме се родили тук, а и тук са нашите семейство и приятели. Разбира се е трудно да се прави наука в условия на липса на обществена подкрепа, но мисля, че ще повишим съществено нивото на научните изследвания в България“.

Част от честванията на 150-годишния юбилей е международна среща на председатели на академии и международни научни организации.

В програмата е предвидена възможността международните учени да обсъдят теми в областите, в които работят, с българските си колеги. 

Председателят на Международния европейски съвет проф. Дея Реди определи Българската академия на науките като първи интелектуален център в България, който осъществява изследвания на високо ниво, научно образование и продължава да бъде желан партньор на световно ниво.

По случай празника на учените днес музеите на БАН, както и Ботаническата градина ще работят с вход свободен за посетители.

Кулминацията на поредицата от събития ще бъде концерт-спектакъл, който ще се състои тази вечер в Националния дворец на културата. На тържественото събитие ще присъства и президентът Румен Радев, който ще приветства учените по случай празника им. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!