Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин заплаши с нови мита от 15 декември, ако няма търговска сделка с Китай

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в понеделник, че вероятно ще бъде наложен допълнителен кръг от мита върху китайския внос на 15-и декември, ако дотогава не бъде постигната търговска сделка с Пекин, но добави, че очаква постиганото в петък споразумението да се осъществи.

"Ако нямаме сделка, тези тарифи ще се приложат, но очаквам да постигнем сделка", посочи той в интервю за бизнес телевизията CNBC, когато беше попитан за планирания нов кръг от допълнителни мита, насрочен за 15-и декември.

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай и Съединените щати са постигнали "първата фаза" на търговска сделка, която обхваща селското стопанство, валутния режим и някои аспекти от защитата на интелектуалната собственост. С оглед на това няма да влезе в сила планираното за 15-и октомври повишаване от 25% на 30% на тарифите за внос на китайски стоки за 250 млрд. долара годишно.

Представители и на двете преговарящи страни обаче подчертаха, че е необходима още работа за финализиране на "първата фаза" на споразумението, като самият Тръмп призна, че все още споразумението може да се провали.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър пък посочи след края на петъчните преговори, че Доналд Тръмп не е взел решение относно планираните за декември допълнителни тарифи.

В днешното си интервю за CNBC Стивън Мнучин заяви, че през следващите седмици ще се проведат още търговски преговори на различни нива, включително телефонни разговори между него, Лайтхайзър и китайския вицепремиера Лю Хъ, както и разговори между Доналд Тръмп и китайския лидер Си Цзинпин.

Попитан за ситуацията в Турция, той я определи като "сложна, развиваща се ситуация", добавяйки, че в тази връзка той ще има срещи и ще информира Тръмп за развитието на ситуацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени