Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Китай се споразумяха за "първата фаза" от двустранната търговска сделка

Китайският вицепремиер Лю Хъ и американският президент Доналд Тръмп в Белия дом.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък вечерта, че е била постигната "много съществена първа фаза" от търговската сделка с Китай и с оглед на това отмени планираното за 15-и октомври ново увеличение на митническите тарифи върху вноса на китайски стоки.

Преговарящите и от двете страни обаче посочиха, че трябва да се свърши още много работа, преди да може да се постигне окончателно търговско споразумение.

Договорената частична сделка обхващаща селското стопанство, валутния режим и някои аспекти от защита на интелектуалната собственост, като това представлява най-голямата стъпка на двете преговарящи страни за прекратяване на тарифната и търговска война, която е в сила през последните 15 месеца.

В направеното в петък съобщение обаче не бяха включени много подробности относно постигнатото частично споразумение, като Доналд Тръмп каза, че може да отнеме до пет седмици, за да бъде сключена сделка в писмена форма. В същото време той призна, че по време на този период има риск от провал на постигнатото споразумение, но изрази увереност, че това няма да стане.

"Структурните земеделски сегменти и прозрачността във валутната политика са включени в двустранното "принципно" споразумение с Китай", посочи Тръмп и заяви, че двете страни са преминали "фаза първа" и че самата сделка е "много съществена".

Американският президент отбеляза, че е почти завършена частта в споразумението, касаеща областта на финансовите услуги и че има напредък по отношение на трансфера на технологии. Изказвайки се в Белия дом в петък вечерта след среща с вицепремиера на Китай Лю Хь, той заяви, че ще продължи да се работи върху този сегмент и във "втората фаза" и че разговорите ще започнат веднага след подписването на първата фаза от сделката. "Може да има и фаза три на търговското споразумение", допълни той.

Според постигната в петък частична сделка Пекин се е съгласил да купува селскостопански продукти от САЩ на стойност между 40 и 50 млрд. долара годишно.

"Знаете, имаше много търкания между Съединените щати и Китай, сега е празник на любовта. Това е хубаво нещо. Но е хубаво както за Китай, така и за нас. Хубаво е за целия свят!“, подчерта Тръмп.

Министърът на финансите Стивън Мнучин пък заяви, че САЩ няма да въведат планираното за 15-и октомври увеличение от 25% на 30% на тарифите за китайски стоки на стойност 250 млрд. долара , докато американският търговския представител Робърт Лайтхайзър подчерта, че не е взето решение за тарифите, предвидени за декември и че китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) не част от "първата фаза" на търговската сделка.

"Мисля, че имаме фундаментално разбиране по ключовите въпроси. Преминахме през значителна част от важните теми, но има да се свърши още много работа“, посочи финансите Стивън Мнучин.

"Постигнахме значителен напредък в много области. Щастливи сме от това. Ще продължим да полагаме усилия", посочи от своя страна китайският вицепремиер Лю Хъ.

Китайската държавна информационна агенция Синхуа пък отбеляза, че Китай е определил като конструктивен, откровен и ефикасен последния кръг от преговорите, но е отбелязал, че въпреки че двете страни се придвижват към намиране на решение, "не е възможно да се разреши проблемът чрез оказване на произволен натиск върху китайската страна".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна