Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на паунда след информация, че ЕС и Великобритания са близо до проект за Брекзит сделка

Британската лира поскъпва рязко спрямо щатския долар и еврото след информация на агенция Блумбърг, че преговарящите от Европейският съюз и Великобритания са близо до проект за Брекзит сделка.

Позовавайки се на източници с познания за дискусиите, Блумбърг предаде, че Брюксел и Лондон са близо до договаряне на правно издържан текст на двустранно споразумение до края на деня, но дали ще има Брекзит сделка ще зависи от подкрепата, която трябва да даде съуправляващата Демократичната юнионистка партия.

По-рано беше съобщено, че главният европейски преговарящ Мишел Барние е дал на британския премиер Борис Джонсън срок до полунощ да се съгласи на митническа граница в Ирландско море или да се изправи пред Брекзит без сделка.

Макар и непотвърдена, информацията на Блумбърг доведе до рязко поскъпване на британската лира с 1,3% към 5-месечен връх около 1,2798 щатски долара (най-високо ниво от 21-ви май). В същото време еврото поевтиня с 1,2% към 5-месечно дъно от 0.8625 паунда (най-ниско ниво от 13-ти май).

Британският фондов индекс FTSE100 пък заличи понижението си от по-рано през деня въпреки рязкото поскъпване на британската лира, което на теория е негативно за  мултинационалните компании, влизащи в този индекс.

Доходността на 2-годишните британски дългови книжа нараства със 7,5 базисни пункта към 0,575%, достигайки най-високо ниво от 16-и септември насам, което е допълнителен знак за инвеститорски риск-апетит.

Останалите европейските борси са обхванати от силен ентусиазъм за постигане на Брекзит сделка, като общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,25%, немският DAX 30 - с 1,4%, френският CAC 40 - с 1,3% и италианският MIB - с 1,27%.

Графики на паунда спрямо долара и еврото
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна