Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава строителството на брегоукрепителното съоръжение в местността „Алепу“ (СНИМКИ)

Започна строителството на четвъртия етаж от брегоукрепителното съоръжение в защитената местност „Алепу“, по известна като Шофьорския плаж. Там непосредствено след плажната ивица се издига строеж, който много прилича на жилищна сграда, но от фирмата инвеститор на обекта твърдят, че укрепват свлачище. Изобщо в района на къмпингите „Каваците“ и „Смокиня“, но извън тяхната територия, в момента се строят с бързи темпове 7 нови почивни бази. 

Тежка строителна техника, товарни коли изнасящи пръст и 28 работници укрепват по специална технология свлачището в края на Шофьорския плаж. Това е първият етап от изграждането на три жилищни сгради на метри от брега в защитената местност "Алепу". 

Припомняме, че там освен частен терен и община Созопол участва с апортна вноска в проекта. Укрепителното съоръжение все повече започва да прилича на триетажна сграда. От Строителната камара в Бургас заявиха, че е напълно възможно обектът да се използва точно с тази цел. Иначе имало различни технологии за укрепване на свлачища, а тази била с контрафорси и стоманобетонни кубове. 

Техническият ръководител Симеон Тодоров информира на какъв етап е строителството. 

"Според указателната табела, укрепваме свлачището, първи етап. До този момент са извършени строително-монтажни дейности: връзваме армировка, сглобяваме кофраж. Не мога да ви кажа дали ще се използва за жилищна сграда, не мога да кажа за какво ще се използва.
Продължава да се свлича земна маса, имахме свличане при подготовка и подложен бетон за фундаменат. Остраняваме я, за да завършим този фундамент."

Преди 7 месеца директорът на Националната дирекция за строителен контрол инж. Иван Несторов заяви, че контролните органи са установили сериозни нарушения, но въпреки това няма констатирани незаконни действия. 

Кога ще приключат укрепителните дейности и за какво ще се използва брегоукрепителното съоръжение, предстои да разберем. Към момента не е ясно и кога ще стартира строителството на трите жилищни сгради.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна