Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

62-ма убити от бомба в джамия в Афганистан

| обновено на 18.10.19 в 17:50
Ранен при експлозията е носен към болница в Хаска Мина, провинция Нангархар.
Снимка: БТА

Най-малко 62-ма души бяха убити и над 100 са ранени при експлозия в джамия в Афганистан по време на петъчната молитва, предаде АФП.

Взривът в източната провинция Нангархар, при който покривът на сградата се срутил, ранил над 55 души, съобщи говорител на провинциалния губернатор. Всички загинали в окръг Хаска Мина на около 50 км от столицата на провинцията Джалалабад, са богомолци.

Не бе поета незабавно отговорност за нападението, но в провинция Нангархар действа „Ислямска държава“ и талибаните.

Експлозията става ден след като ООН разпространи нов доклад за насилието в страната тази година, в който говори за „безпрецедентен“ брой цивилни, убити или ранени в Афганистан от юли до септември.

Статистиката – 1174 загинали и 3139 ранени за 4-те месеца, показва увеличение с 42% спрямо същия период на миналата година.

Цивилните от дълго време най-много страдат от конфликта в страната, като ООН нарече големия брой жертви „напълно неприемлив“.

Организацията хвърли вината основно върху антиправителствени сили като „Ислямска държава“ и талибаните, но н документа се посочва, че е тревожен ръстът на жертвите сред цивилното население от операции на проправителствените сили.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна