Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Файненшъл таймс“: До две седмици „Виваком“ може да е с нов собственик

До две седмици е възможно телекомуникационната компания "Виваком" да има нов собственик, съобщи „Файненшъл таймс“. Според изданието бизнесменът Спас Русев и руската държавна банка Ви Ти Би подготвят продажбата на бившия държавен оператор на цена, която многократно надвишава покупната стойност преди четири години.

Според „Файненшъл таймс“, настоящата оценка на „Виваком“ надхвърля 1,2 милиарда евро, което е близо четири пъти по-висока стойност от покупната през 2015 година. Тогава сделката бе сключена за 330 милиона евро. Очаква се новият собственик да бъде "Юнайтед груп" (United Group) - компанията е доставчик на кабелни, мобилни и медийни услуги. Тя има опит на Балканите, допълва изданието и подчертава, че ако сделката се осъществи на тази цена, това би я съпоставило с последните сделки в сектора в цяла Югоизточна Европа.

Също така - това би бил шести собственик на „Виваком“ от 2004 година насам, а към момента има спор за собствеността. Руски бизнесмен оспорва последната продажба на телекома, тъй като е изгубил сделката.

Изданието отбелязва, че потенциалният купувач има характерно пазарно поведение - влага средства в по-малки сделки, слива няколко компании в сектора, за да създадат по-голяма и след това я продава. Понякога компаниите се предлагат и на борсата.

В края на септември бе оповестено, че освен „Юнайтед груп“, „Провидънс Екуити Партнърс“ е подал оферта, но отново по източници на „Файненшъл таймс“ вторият кандидат е дал по-ниска ценова оферта. В момента „Виваком“ е собственост на Спас Русев и Ви Ти Би банк  - чрез лондонското ѝ подразделение. Официални коментари засега няма от нито една от страните.

Евентуалната сделка идва, след като United Group, която е собственост на BC Partners, придоби хърватския телекомуникационен оператор Tele2 Croatia през месец май за 220 милиона евро, за да разшири присъствието си в Югоизточна Европа.

През март компанията BC Partners пък завърши придобиването на мажоритарен дял в United Group от компанията KKR & Co Inc., като това беше една от най-големите сделки с частен капитал в региона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна