Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на експертните нагласи за китайската икономика през октомври

Немският център за европейски икономически изследвания CEP на института Zew заяви във вторник, че неговото последно проучване отчита подобрение на очакванията за представянето на китайската икономика.

Индикаторът CEP на института Zew, който отразява очакванията на международните експерти на финансовите пазари за макроикономическото развитие на Китай през следващите дванадесет месеца, се подобри рязко през октомври до -5,8 пункта от -17,7 пункта месец по-рано.

CEP индикаторът обаче остава под неговата дългосрочна осреднена стойност от 1,2 пункта за двадесети пореден месец и вече седми месец отчита почти непрекъснато отрицателни стойности.

Проучването също така показва, че новата осреднена прогноза на анкетираните международни експерти относно растежа на китайската икономика се подобри за настоящата година до 6,2% (от 6,1% през септември) , а за 2020-а година - до 6,0% (от 5,8% при септемврийското аналогично проучване).

Според предварителната оценка на Националното статистическо бюро на Китай, реалният брутен вътрешен продукт на страната е нараснал с 6,0% през третото тримесечие в сравнение с предходната година. През първото тримесечие китайският растеж беше от 6,4%, а през второто тримесечие - от  6.2%. За да се постигне обаче ръст от 6,2% за 2019-а година, прогнозиран понастоящем от експертите на Zew института, икономическата експанзия през четвъртото тримесечие ще трябва да достигне 6,2%.

"Това е доста оптимистична цел, освен ако бързо не се определи и не се осъществи прекратяване на търговския конфликт със САЩ. Явните негативни очаквания по отношение на китайския износ и внос за следващите месеци обаче показват друга история, тъй като съответните показатели се намират в двуцифрени отрицателни нива", заяви Майкъл Шрьодер, старши изследовател в отдела "Международно и финансово управление" на немския институт Zew.

Оценката на настоящата икономическа ситуация в Китай обаче спадна през октомври с 1,8 пункта, достигайки ниво от -11,5 пункта. По този начин показателят относно оценката на настоящата ситуация остава близо до или под нулата вече тринадесет поредни месеца. През този месец делът на експертите, които оценяват настоящата ситуация като "много лоша", се увеличи рязко. Вече 19,2% от участниците в проучването смятат, че икономическата ситуация в Китай е "много лоша", като малко под 31% от всички анкетирани смятат, че тя е "лоша" или "много лоша".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна