Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски стратегически бомбардировачи кацнаха в РЮА

Путин е домакин на среща Русия-Африка в Сочи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Русия Африка се превръща в едно от приоритетните направления за сътрудничество. Това заяви руският президент Владимир Путин в словото си пред участниците в първата среща на високо равнище Русия-Африка в Сочи.

По време на пленарната сесия на форума под наслов „Русия и Африка: разкривайки потенциала на сътрудничеството“ Владимир Путин посочи:

„Африканските страни все повече привличат вниманието на руския бизнес. До голяма степен това се дължи на факта, че Африка се превръща в един от центровете на ръста на световната икономика“.

Путин отбеляза, че през последните пет години търговският оборот на Русия с африканските държави се е увеличил повече от два пъти, надвишавайки 20 милиарда долара. Той оцени тези нива на сътрудничество като крайно недостатъчни:

„Струва ми се, че това е прекалено малко. Имайте предвид, уважаеми дами и господа, че от тези 20 милиарда 7 милиарда и 700 милиона е търговията ни с Египет. Това са 40%. А в Африка има много наши потенциални партньори с добри перспективи за развитие, с огромен потенциал за растеж. 

Египет е най-големият търговски партньор на Русия в Африка, а президентът Абдел Фатах ас Сиси е съпредседател на форума заедно с Владимир Путин. Двамата имаха двустранна среща, на която обсъдиха възстановяването на самолетните полети между двете държави и строителството на атомната централа Дабаа. В срещата на високо равнище Русия-Африка участват повече от 10 000 души, сред които 43-ма държавни ръководители. Форумът продължава и утре.

Срещата съвпадна с изпращането на два руски стратегически бомбардировача до Република Южна Африка.

Двата самолета Ту-160 кацнаха във военновъздушна база в близост до столицата Претория.

Те влизат в състава авиогрупата на Въздушнокосмическите сили на Русия, която посещава РЮА в рамките на сключено през 1995 г. споразумение за военно сътрудничество между двете страни, уточнява ТАСС. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна