Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетният дефицит на САЩ за 2019 година достигна близо 1 трлн. долара

Правителството на САЩ излезе на бюджетен дефицит през приключилата в края на септември фискална 2019 година от малко под 1 трлн. долара, или по-точно дефицит от 984 млрд. долара.

Това е най-големият негативен бюджетен баланс от 2012 година и е с 26% повече от фискалния дефицит за 2018 година, който беше в размер на 779 млрд. долара.

Като процент от брутния вътрешен продукт (БВП0 на САЩ дефицитът е 4,6%, спрямо 3,8% през предходната фискална година.

Правителството на САЩ изразходва около 4,4 трлн. долара през отминалата бюджетна година, която продължи от октомври 2018-а до 30-ти септември 2019-а, разходите за отминалата фискална година  бяха с рекордните 8% по-големи спрямо предходната.

Основни двигатели на увеличените разходи бяха разходите за социалното осигуряване, Medicare и военните разходи. Разходите за социално осигуряване нараснаха с 6% до 1,1 трлн. долара, докато тези за Medicare се покачиха с 10% до 783 млрд. долара, а разходите за отбрана скочиха с 9% до 654 млрд. долара. От друга страна, разходите на Департамента за вътрешна сигурност спаднаха с 18%.

В същото време постъпленията в държавния бюджет възлязоха на 3,5 трлн. долара, което представлява увеличение с 4% спрямо предишната финансова година. Индивидуалните удържани данъци и данъци върху заплатите нараснаха съвместно с 3% до 2,5 трл. долара. Повече пари влязоха в държавната хазна и от корпоративните данъци, като те нараснаха с 5% до 277 млрд. долара.

Водената от президента Доналд Тръмп търговска война с Китай също имаше ефект върху приходите, като митническите спорове скочиха със 70% до малко под 71 млрд. долара.

"Икономическата програма на президента Тръмп работи", заяви министърът на финансите Стивън Мнучин, коментирайки днешните данни.

"Нацията преживява най-ниския процент на безработица от близо 50 години. Има повече работни места, отколкото търсещите работа. Американците имат непрекъснато увеличение на заплатите от година на година", подчерта той.

За да се поставят САЩ на жизнеспособен финансов път, отбеляза Мнучин, трябва да се приемат предложения като тези за бюджетния план на Тръмп за 2020-а година, за да се "намалят разточителните и безотговорни разходи".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна