Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как регистрацията на македонци влияе на изборния процес

Снимка: интернет

По данни да главна дирекция ГРАО, към средата на октомври в община Благоевград са записани 117000 жители. От тях малко над 70 000 обаче са с постоянен и настоящ адрес в населените места. 7200 са тези с постоянен адрес на друго място - студентите в двата университета. Впечатляващата разлика от около 35 000 жители на община Благоевград визира броя на хората от Северна Македония, които имат постоянен адрес в населените места на община Благоевград. Това обяснява феномена в няколко села в близост до Благоевград, в които броят на населението надхвърля 10 до 20 пъти броя на гласоподавателите.

В село Бело поле, което отстои само на три-четири километра от областния център, жителите са 11 700, а в избирателните списъци фигурират едва 565 човека.

В почти обезлюденото планинско село Бистрица постоянно живеят 25 човека. 24 от тях ще гласуват. Населението му обаче наброява 569 души.

Голяма част от „новите“ жители няма да участват в настоящия вот заради принципа на уседналост, но на предстоящите парламентарни и президентски избори избирателните списъци ще са 15 и 20 метра.

В Рилци са регистрирани над 2000 души на адрес на празен парцел. Зам.-предателят на СИК Рилци Дора Зашева заяви:

„В избирателния списък има 67 човека, които са граждани на Северна Македония и Албания, с право на глас. Това значи, че те са с настоящ адрес. Сезирахме прокуратурата и три дни полиция, миграция, обикаляха…. Доколкото знам, непотвърдена информация, са открили само 18 човека с признаци, че живеят тук. Останалите не знам защо фигурират в списъците, но ние протестирахме за това, че искаме живеещите в селото да упражним правото си на глас и ние сами да изберем нашия управник… Другите негативи са, че при толкова голямо население нас ни обявиха за село от друга категория, вдигнаха ни данъци, такси. … Има недомислица в този закон, защо им даваме постоянен адрес, само за да получат гражданство. Те вече са го получили това гражданство и не са се дерегистрирали“.

Кметовете имат право да дерегистрират хора, за които е ясно, че не живеят на посочения адрес. Според местните хора, те не го правят, защото формално по-голямото население им осигурява и по-големи заплати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна