Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локализиран е пожарът в Чипровци

2
Снимка: Светослав Цветанов

Стотици декари сухи треви и храсти са изгорели са изгорели при пожара в Чипровския балкан. В потушаването му днес бе включен и хеликоптер на военновъздушните сили. Огънят се е разпрострял на повече от 10 километра, дежурни екипи ще следят ситуацията през нощта. 
Пожарът гори трети ден. На място днес пристигна и директорът на Главна дирекция  "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов: 
"Пожарът в Чипровския балкан е най-големият пожар действащ на балканския полуостров, а може би и в Европа. Това което ние наблюдаваме от сателитни снимки, показва, че засегнатите площи са повече от 40 000 декара, 1/3 от които се намират в България. За радост, засегнатите площи в България не са изцяло гори. Благодаря на всички, повече от 150 човека доброволци, военни, пожарникари разбира се служители на горските стопанства, които трети ден са на терен. Благодаря и на колегите от военновъздушните сили, които не се уплашиха днес в това мъгливо и димно време да участват с хеликоптерите. Неоценима бе тяхната помощ, благодарение на която можем да кажем, че остават само две огнища, които представляват проблем за нас. Проблем, който ще бъде решен надявам се още утре. Заедно с това колегите от горските стопанства наблюдават един пожар, който се развива западно от Миджур на сръбска територия. Идеята е бързо да реагираме за да не се прехвърли на наша територия."

Пожарът в Чипровци е локализиран, каза и директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана комисар Венцислав Райков:

"Много ни помогнаха хеликоптерите. Без тяхната намеса нямаше да локализираме пожара. След това вятърът се обърна и вече имаше опасност да летят. На този етап говорим за локализиране. Значи ограничен е пожара, наблюдава се и вече не се разпространява към територията на България."

По-голямата част от територията, обхваната от пожара, не е горска територия. Горят сухи треви и храсти във високопланински пасища. Около 200 хектара пожарът е навлязъл в горска територия, но няма изгорели масово дървета, казаха от Северозападното Държавно предприятие. 

Жителите на Чипровци са притеснени по-скоро от пушека, който на моменти се усеща:

"Знам, че гори и от Общината са изпратили хора, горски и превозни средства, джипове и пожарни. Създадена е организация и няма да се допусне да стигне до населените места...Пушекът се усеща, особено вечер, притесняваме сде за децата...Трети, четвърти ден гори. Няма опасно нищо. И да не го загасят, то Господ ще го загаси. Случвало се е и преди, но балкана беше проходим, а сега не е... При нас не се усеща толкова. В Мартиново, в другото село се усеша. Зависи откъде духа вятъра... Не знаем какво гори, смърчак е. Някой го е запалил. Толкова високо овчари няма..."

Борбата с пожара е затруднена от вятъра, който сменя периодично посоката си. Български и сръбски пожарникари и горски служители са обсъдили обстановката. Повече от 200 души работят на терен. В София е изграден щаб за координация. Ако се наложи, военновъздушните сили отново ще участват с хеликоптер. 
Обстановката се следи, към този момент опасност за населението няма. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени