Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 млн. лева повече са разходите за образование в бюджета за догодина

Снимка: БГНЕС

В приетия от Министерския съвет днес проект на бюджет за следващата година, разходите за образование растат с 610 млн. лева, като част от този ръст е в резултат на очакванията за по-голямо усвояване на средства от Европейския съюз. Това съобщи ресорният министър Красимир Вълчев:

"90 милиона и 520 хиляди е ръстът на разходите с източник държавният бюджет. Основната политика, както и предишните години е за увеличение на възнаграждението. 360 милиона повече следващата година спрямо тази, като в четиригодишен период това прави едни милиард и 380 милиона лева повече. Учителят е и ще бъде най-важният фактор в системата на образованието“.

Част от парите за висше образование през следващата година ще отидат за стипендии на ученици с високи резултати на матурите, които в последствие се насочват към педагогическо и инженерно образование.

Акценти в бюджета за образование през идната година са още професионалното образование, ремонтът на ученически общежития, транспортът до училищата и насърчаването на иновациите в учебните заведения.

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна