Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Ирак: Премиерът ще подаде оставка и ще свикам предсрочни избори

Масови протести в Ирак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на масовите протести срещу корупцията, безработицата и лошите обществени услуги, които от дни бушуват в Ирак, президентът на страната Бархам Салих обяви в четвъртък, че премиерът Адил Абдул-Махди може да подаде оставка от своя пост, поддавайки се на исканията на протестиращите.

Бархам Салих обаче отбеляза, че премиерът ще напусне позицията си, само ако политическите партии на страната договорят неговата замяна, за да се избегне конституционен вакуум.

"Премиерът се съгласи да се оттегли, ако парламентарните сили се договорят помежду си за приемлив заместник", припомни Салих в телевизионно обръщение към иракчаните, които вече месец протестират срещу ниския жизнен стандарт и корупцията.

За оставката на премиера настоява влиятелният духовник политик Муктада ас Садр, но според агенция Ройтерс съперникът на Садр - Хади ал Амири, и проиранските отряди са се възпротивили, подтикнати от Техеран.

Повече от 250 демонстранти загинаха в сблъсъците със силите на реда този месец. Хиляди бяха ранени, но и тази вечер десетки хиляди изпълниха улиците на Багдад. Протестите продължават и в други 7 провинции - предимно в южната, шиитска част на Ирак.

Президентът добави, че Ирак ще отиде на предсрочни избори в съответствие с наскоро приетото избирателно законодателство.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна