Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хизбула“ и Париж призоваха за ново правителство в Ливан

Хасан Насрала, лидер на "Хизбула"

Влиятелното шиитско ливанско движение „Хизбула“ обяви днес, че оставката на Саад Харири като премиер би била загуба на ценно време за реформи, които се смятат за жизненоважни за излизането на страната от дълбока икономическа криза, предаде Ройтерс.

Франция, която подкрепят Харири, също призова за бързо формиране на ново правителство, което да се заеме със спешните реформи.

Харири подаде оставка във вторник след безпрецедентната вълна от протести срещу управляващия елит, който бе обвинен за икономическия колапс.

„Оставката на Харири ще допринесе към загубата на ценно време за изпълнение на реформите“, обяви „Хизбула“ и обвини САЩ, че се месят във вътрешните работи на Ливан, за да сеят хаос.

Преди да се оттегли Харири, чието правителство включва шиитското движение, обяви списък от реформи, които обаче не успокоиха гнева. Предложенията не накараха и чуждестранните донори да отпуснат средства от обещаните на конференция в Париж миналата година 11 млрд. долара.

В отделно становище „Хизбула“ обяви, че е атакувала дрон над Южен Ливан и го е принудила да напусне въздушното пространство на страната.

Израелската армия съобщи, че ракета е била изстреляна от Ливан по неин дрон, но той не е засегнат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна