Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрациите в Чили не стихват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди излязоха в чилийската столица Сантяго на поредна демонстрация, предизвикана от икономическите неравенства в южноамериканската страна.
Протестите в Чили навлизат във втората си седмица. Основните искания - по-добър достъп до здравеопазване, по-високи пенсии и цялостно намаляване на огромната дупка между жизнения стандарт на богатите и този на средната класа и бедните. Много от протестиращите настояват за оставката на президента-милиардер Себастиан Пиниера и прекратяване на започналия още през диктатурата на Аугусто Пиночет модел на приватизация на публични услуги като пенсиите, водоснабдяването, здравеопазването и образованието. 
Този петък демонстрациите започнаха с мълчалив марш на 1000 жени, облечени в черно, които почетоха памета на 20-те души, загинали до момента по време на демонстрациите. Постепенно десетки хиляди се включиха в 14-тия протестен ден, като отново се стигна и до сблъсъци с полицията.
Не бедността, а дълговете изкараха средната класа на Чили по улиците, гласи репортаж на Франс прес от страната. Преобладаващата средна класа живее в постоянна тревога от непредвидени разходи, предава агенцията, позовайки се на случаи в които затънали в дългове собственици на малки бизнеси не могат да посрещнат разходи в частното образование и здравеопазване. 
Събудихме се за бруталността на системата, заявява 59-годишна жена, цитирана от агенцията. 
Същевременно ООН официално съобщи, че Испания ще приеме климатичната конференция на международната организация през декември, след като протестите отказаха чилийските власти от провеждането й в Сантяго. 
От конференцията се очакват важни конкретни ангажименти за изпълнението на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. Испанският премиер Педро Санчес приветства "отличните новини" и допълни, че страната му вече работи, за да осигури приемането на около 25 000 участници в събитието между 2 и 13 декември. 
На 10 ноември в Испания трябва да се проведат пресрочни парламентарни избори. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени