Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ще връща заловени джихадисти в родните им страни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви днес, че Турция ще изпраща в европейските страни заловените бойци от групировката „Ислямска държава“, които са техни граждани.

Пред репортери той реторично попита „какво аз да правя с твоите терористи“ и добави, че Турция „не е хотел“ за никой боец от терористичната организация.

По думите му позицията на европейските страни, които са лишили от гражданство бойци на организацията и искат друг да се погрижи за въпроса, е „неприемлива“ за Турция „и в същото време - безотговорна“.

Турция залавя някои членове на ислямистката организация, които избягаха от плен в Северна Сирия, възползвайки се от сраженията между турската армия и сирийските бунтовници и кюрдските въоръжени милиции.

Турският министър на вътрешните работи добави, че от началото на годината в страната са били задържани около 100 000 нелегални емигранти.

Един от главните маршрути за трафик на хора в Турция е през източната част на страната, откъдето навлизат множество нелегални емигранти от Бангладеш, Пакистан, Афганистан, Ирак, Иран и други страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна