Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: С 49,98% Йорданка Фандъкова е кмет на София

На балотажа за кмет на Столична община битката бе между Йорданка Фандъкова - кандидат на ГЕРБ, и Мая Манолова - независим.

С 49,98% Йорданка Фандъкова бе избрана за кмет на София при 100% от обработените протоколи, обяви председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова.

209 542-ма столичани са подкрепили Йорданка Фандъкова за 4-ти мандат като кмет на София. 4,84% е разликата ѝ с Мая Манолова.

Витанова информира какво следва оттук нататък:

“От тези обобщени данни ще съставим нашите протоколи на ОИК, ще обявим решенията за избраните кметове на 2-ри тур. Съответно ще предадем всички книжа на ЦИК“.

Председателят на Инициативния комитет на Мая Манолова - Никола Вапцаров, не бе допуснат вчера в “Арена Армеец“.

“В това си качество, съгласно Изборния кодекс с решение на ЦИК, както и методически указания на ЦИК за общинските избирателни комисии, той няма право да присъства в залата“, каза още Витанова.

При 100% обработени протоколи, резултатите от местните избори в София са окончателни, категорична е Полина Витанова:

“Който смята, че има сериозни нарушения и основание за касиране на изборните резултати, то следва да обжалва нашето решение в 7-дневен срок от обявяването му пред Административния съд на София-град.

12 районни кметства в София ще бъдат ръководени от коалицията ГЕРБ - СДС през следващите четири години. "Демократична България" печели в 8 столични района, БСП - в един, в три столични района печелят независими кандидати за кмет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени