Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: С 49,98% Йорданка Фандъкова е кмет на София

Снимка: БТА

С 49,98% Йорданка Фандъкова бе избрана за кмет на София при 100% от обработените протоколи, обяви председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова.

209 542-ма столичани са подкрепили Йорданка Фандъкова за 4-ти мандат като кмет на София. 4,84% е разликата ѝ с Мая Манолова.

Витанова информира какво следва оттук нататък:

“От тези обобщени данни ще съставим нашите протоколи на ОИК, ще обявим решенията за избраните кметове на 2-ри тур. Съответно ще предадем всички книжа на ЦИК“.

Председателят на Инициативния комитет на Мая Манолова - Никола Вапцаров, не бе допуснат вчера в “Арена Армеец“.

“В това си качество, съгласно Изборния кодекс с решение на ЦИК, както и методически указания на ЦИК за общинските избирателни комисии, той няма право да присъства в залата“, каза още Витанова.

При 100% обработени протоколи, резултатите от местните избори в София са окончателни, категорична е Полина Витанова:

“Който смята, че има сериозни нарушения и основание за касиране на изборните резултати, то следва да обжалва нашето решение в 7-дневен срок от обявяването му пред Административния съд на София-град.

В страницата си във Фейсбук Фандъкова благодари на всички софиянци, които упражниха правото си на глас:

"Разумът победи гнева, но гневът има своите основания", каза тя и изрази готовност с решителност и научени уроци да продължи да работи за София.

От Инициативния комитет на Мая Манолова подготвят жалба за касиране на изборите. Председателят на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че социалистите ще дадат политическа подкрепа на Манолова, ако тя настоява за касиране на вота.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени