Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските акции към близо двегодишни върхове

Борсовите индекси на Уолстрийт се подготвят да щурмуват нови рекордни върхове

Европейските акции поскъпват към близо двегодишни върхове, задълбочавайки възходящото движение от предходната сесия на търговия с оглед на подновения инвеститорски оптимизъм относно хода на търговските преговори САЩ-Китай и САЩ-ЕС, визирайки коментарите на американския търговски министър Уилбър Рос.

Водещите фондови на основните борси на стария континент нарастват с около и над 1%, намирайки допълнителна подкрепа и от последно проучване на агенция Sentix, показващо рязък отскок на икономическите нагласи на европейските инвеститорите през ноември. В същото време инвеститорите сякаш игнорират окончателните резултати от редовното ежемесечно проучване на IHS Markit, показващи свиване на промишлената активност в еврозоната за девети пореден месец.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,9% и веч есе търгува в най-високо ниво от януари 2018-а година насам.

Все по-ясните сигнали за предстоящо подписване на "първата фаза" от търговска сделка между Вашингтон и Пекин се отразява доста позитивно на тарифно зависимите европейски минно-добивни компании, чийто подиндекс SXPP (STOXX Europe 600 Basic Resources Index) се повишава с 2,5%.

Скок с над 3% бележи и подиндекса на автомобилния сектор SXAP (STOXX Europe 600 Automobiles & Parts Index), който продължава да намира подкрепа от сливането на Fiat Chrysler с Peugeot, както и от коментарите на Уилбър Рос, че САЩ могат да отложат планираното увеличение на митата върху вноса на европейски автомобили.

Акциите на BMW поскъпват с 2,8%, тъй като германския автомобилостроител е и най-големият износител на автомобили за САЩ. Само месец по-рано компанията предупреди, че ескалация на търговската война може да заплаши работните места в нейния завод в Южна Каролина, която изнася близо 70% от своето производство.

Ръст с близо 9% бележат акциите на Siemens Healthineers, след като немската медицинска технологична компания отчете по-добри от очаквано печалби през последното тримесечие.

Основният индекс на борсата във Франкфурт DAX 30 се повишава с 1,3% към 13 127 пункта, достигайки най-високо ниво от юни 2018-а година, докато френският индекс CAC 40 нараства с 1% към най-високо ниво от началото на 2007-а година насам.

Британският индекс FTSE100 също се повишава с около 1% и се търгува в най-високо ниво от началото на миналия месец (от 1-ви октомври насам) благодарение отчасти на поскъпване на акциите на International Consolidated Airlines Group с 1,4%, след като компанията-майка на British Airways обяви, че закупува испанския превозвач Air Europe за 1 млрд. евро.

Скок със 7,75% регистрират акциите на Ryanair Holdings, тъй като голямата ирландска нискотарифна самолетна компания също пред по-силни от очакваното данни за нетната печалба през последните шест месеца. Рязкото поскъпване на нейните акции допринесе за повишение с 1,56% на общия фондов индекс на борсата в Дъблин.

Фючърсите на основните американски индекси също бележат поредно повишение преди старта на търговията на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA нараства със 125 пункта (с 0,46%) след петъчен ръст с 1,11%. Под този начин и индексът на сините чипове DJIA е на път да достигне през настоящата седмица рекордни върхове подобно на индексите S&P500 и Nasdaq Composite, които приключиха петъчната търговия със солидни повишения съответно с 0,97% и с 1,13%, достигайки исторически нива след доста добрия доклад за състоянието на американския трудов пазар през октомври.

Преди старта на днешната търговия фючърси на S&P500 се повишава с 0,5%, а на Nasdaq100 - с 0,6% и се очаква да достигнат по време на редовната търговия на Уолстрийт поредни рекордни върхове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна