Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ официално известиха ООН за оттеглянето си от Парижкото споразумение

ЕС, Русия и Китай критикуват решението на Вашингтон

| обновено на 05.11.19 в 15:12
Парижко споразумение за климата

Съединените щати са подали официално уведомление до Организацията на обединените нации за намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, съобщи Държавният департамент.  С тази стъпка Вашингтон дава ход на процедура, която ще отнеме една година, пояснява Ройтерс.

В съобщението до ООН американският държавен секретар Майк Помпейо подчертава, че споразумението е "несправедливо икономическо бреме" върху икономиката на Съединените щати.

Парижкото споразумение от 2015 година за първи път обедини близо 200 държави зад една обща кауза - ограничаване на глобалното затопляне и свързаните с него екологични, демографски и икономически заплахи.

Съединените щати - един от водещите замърсители - обявиха намерението си да се оттеглят от пакта за климата броени месеци, след като Доналд Тръмп пое президентския пост през 2017 г.

Тръмп превърна изтеглянето от сделката от 2015 г. в едно от предизборните си обещания през 2015 г., но правилата на ООН не разрешаваха на Вашингтон да започне процеса по изтегляне до 4 ноември 2019 г.

Въпреки това напускането все още зависи от изхода от президентските избори в САЩ догодина – ако Тръмп изгуби, победителят може да реши да смени курса. 

Същевременно президентите на Франция и Китай Еманюел Макрон и Си Цзинпин ще подпишат договор, който съдържа формулировка за "необратимост" на Парижкото споразумение за климата. Това съобщи служител във френското президентство, който придружава Макрон на официалното му посещение в Китай. Пред репортери в Шанхай пожелалият анонимност служител изрази съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от споразумението.

ЕК изрази съжаление заради решението

Говорителят на ЕК Мина Андреева припомни, че ЕС е работил рамо до рамо със Съединените щати за създаването на Парижкото споразумение за климата през 2015-та година. Тя добави, че то и сега е в сила и обединява 194 страни:

"Дори и без една от страните, които излъчват най-много въглеродни емисии, светът ще продължи да използва Парижкото споразумение за действия за ограничаването им, тъй като те имат негативно влияние върху планетата. Споразумението има солидни основи и ще остане в сила - вратите му остават отворени и се надявам, че един ден Съединените щати ще решат отново да се присъединят към него. Така че ние го подкрепяме, дори и Щатите да се оттеглят, защото това е най-важното международно споразумение за климатичните промени. То е глобално и обединява света в битката му срещу притискащите ни климатични промени. ЕС ще продължи да се бори срещу тях според правната рамка на документа заедно с нашите партньори".

Пекин също изрази съжаление

„Надяваме се, че САЩ ще поемат повече отговорност и ще дадат по-голям принос за многостранния процес за сътрудничество, вместо да добавят негативна енергия“, заяви на редовен брифинг говорителят на китайското МВнР Гън Шуан. 

Русия отбеляза, че напускането на САЩ на пакта сериозно го омаловажава.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече стъпката "тежък удар за споразумението от Париж". Това решение „омаловажава споразумението по най-сериозен начин, тъй като САЩ са водеща страна с оглед на вредните емисии“, заяви Песков и допълни: „Без най-голямата икономика в света е много трудно да говорим за каквото и да е климатично споразумение“. 

"Това решение на Вашингтон прави още по-важно сътрудничеството между Франция и Китай в областта на климата", заяви френският президент Еманюел Макрон. Съжаление от стъпката на Вашингтон изрази и германското правителство. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна