Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния предлага евродепутатка за еврокомисар

| обновено на 06.11.19 в 20:06
Адина Вълян
Снимка: Европейски парламент

Новоизбраният председател на ЕН Урсула фон дер Лайен е одобрила Адина-Йоана Вълян за кандидат за еврокомисар от Румъния, съобщиха пред "Хоризонт" източници от нейния екип.
Новата румънска кандидатка ще запази и ресора, който бе предвиден за страната й - транспорт, уточни източникът. Той обаче не потвърди информацията, че изслушването й пред ресорната комисия в Европейския парламент ще се състои на 14 ноември, каквито съобщения се появиха. Вълян в момента е депутат от Европейската народна партия и председател на комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Румъния номинира двама кандидати за поста - Вълян и колегата й от същата партия Зигфрид Мурешан. 

Вълян (51 г.) е част от Европарламента от 2006 г. като наблюдател още преди присъединяването на страната към ЕС и от 2007 г. досега е евродепутат. Предстои колегите ѝ в ЕП да я изслушат на 14 ноември.

По-рано днес новото румънско правителство номинира двама кандидати за еврокомисар – евродепутатите Адина Вълян и Зигфрид Мурешан. Съобщението за това направи премиерът Лудовик Орбан, цитиран от Ройтерс.

„След консултации с румънския президент Клаус Йоханис, ние решихме да номинираме двама кандидати“, каза Орбан пред репортери.

Номинираните са членове на неговата дясноцентристка Национално-либерална партия и съответно на Европейската народна партия.

Мурешан е един от 10-те зам.-председатели на групата на ЕНП в Европарламента.

Дотук се стигна, след като евродепутатите отхвърлиха заради конфликт на интереси кандидатурата на Рована Плумб за еврокомисар за транспорта в новата ЕК с председател Урсула фон дер Лайен.

Плумб бе кандидат на правителството на социалдемократите с премиер Виорика Дънчила, което доскоро управляваше в Румъния. След отхвърлянето ѝ Дънчила се опита да прокара като претендент ексминистъра Виктор Негреску, но Фон дер Лайен посочи, че това не е съгласувано с президента.

В понеделник правителството на малцинството на Лудовик Орбан получи вот на доверие в парламента, а днес на първото си заседание излъчи кандидатите за следващата ЕК, която трябваше да започне работа на 1 ноември. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени