Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Словакия наложи вето на 50-дневна забрана за изборни анкети

Президентът на Словакия Зузана Чапутова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Словакия Зузана Чапутова наложи днес вето на закон, удължаващ забраната за публикуване на социологически проучвания до 50 дни преди изборите, предаде Ройтерс. Тя се зарече да се обърне към Конституционния съд, ако парламентът преодолее ветото ѝ.

Законопроектът, одобрен от парламента миналата седмица, направи Словакия трета в света по продължителност на забраната за предизборни анкети – след Камерун и Тунис. До промяната срокът бе 14 дни.

Законодателните текстове бяха приети преди насрочените за 29 февруари догодина общи избори с гласовете на управляващата партия Смер, младшия ѝ партньор – Словашката национална партия (СНС) и опозиционната крайнодясна „Народна партия - Наша Словакия“.

„Смятам, че законът нарушава правото на информация, дадено от Конституцията и ограничава политическата конкуренция“, заяви Чапутова пред репортери.

„Ако парламентът отхвърли ветото, ще използвам правото си да сезирам Конституционния съд, като ще поискам той да спре прилагането на закона“ до окончателното произнасяне, добави тя.  

Президентското вето в Словакия може да бъде преодоляно с обикновено мнозинство от 76 депутати в 150-местния парламент.

Вносителите на законопроекта – Смер и СНС, казва, че с него целят да защитят гласоподавателите от дезинформация, така че те да вземат решения на основата на партийните програми и действия.

Законопроектът обаче не забранява на партиите да правят свои социологически проучвания, стига да не правят тази информация публична.

Разширяването на забраната е критикувано от опозиционни партии и политически експерти, според които това е опит да бъдат намалени шансовете на нови партии в политиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна