Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран отмени акредитацията на ядрен инспектор на ООН в страната

ЕС изрази дълбока загриженост от решението на Иран за инспектора на МААЕ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията за атомна енергия на Иран (AEOI) обяви в четвъртък, че е оттеглила акредитацията на ядрен инспектор на Организацията на обединените нации (ООН), след като се заговори, че през миналата седмица представителката на ООН е алармирала за раздвижване на вход на завода за обогатяване на уран в Натанз.

Това алармиране предизвика тревоги, че може би е имало опити да се внесат подозрителни предмети в завода, според онлайн публикация на Организацията за атомна енергия на Иран. Ирански медии съобщиха, че ядреният инспектор на ООН е напуснал Иран в сряда.

Вчера иранската държавна телевизия и агенция Тансим разкриха, че е възобновен процесът на обогатяване на уран в завода във Фордо.

Европейският съюз заяви, че е "силно загрижен" за инцидентното задържане в Иран на инспектор от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

"ЕС е силно загрижен от инцидента, свързан с един инспектор на МААЕ. Ние разбираме, че инцидентът е разрешен и призоваваме Иран да гарантира, че няма да се случват подобни инциденти в бъдеще", се казва в изявление на ЕС за относно инцидента от миналата седмица.

Иран обаче отрича, че жената, която е ядрен инспектор към ООН, е била задържана, подчертавайки, че само са били иззети нейните документи след предполагаем инцидент на входа на завода за обогатяване на уран в Натанз, след което властите в Техеран са  прекратили нейната акредитация в страната. Според иранските власти жената е задействала аларма при влизане в съоръжението.

Междувременно представителят на Иран в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Казем Гарибабади заяви в четвъртък, че ядреният инспектор, за който се говори, че е бил задържа в страната през миналата седмица, е дал положителен тест за експлозивни нитрати, предаде Асошиейтед прес.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени