Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха 600 бутилки над 100-годишен коняк в кораб, потънал в Балтийско море

Снимка: Оушън Х

Шведски екип откри стотици бутилки с алкохол в останките на кораб, потънал по време на Първата световна война в Балтийско море, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Оушън X“, организация, специализирана в изваждането на алкохол от корабокруширали плавателни съдове, заяви, че тества бутилките, които пътували за Русия, за да провери дали все още са годни за пиене.

Извадени са 600 бутилки коняк и 300 бутилки Бенедиктин - билков ликьор - на брега, на 22 октомври, след като били открите в останките на кораба „Кирос“, потопен от немска подводница през 1917 г.

Бутилките с коняк, произведени от вече несъществуващата дестилерия „De Haartman“, и ликьорът се тестват в лаборатория.

„Условията в Балтийско море са много подходящи за съхранение на този вид напитки, защото е тъмно и много студено“, заяви Петер Линдберг, който ръководи експедицията.

„Кирос“ напуска Швеция през май 1917 г. и е потънал след удар на торпедо Екипажът на кораба е оцелял и е бил прехвърлен на друг кораб. По-късно се завръща в Швеция.

„Стойността на тези бутилки тепърва ще се определя, тъй като конякът е от марка, която не съществува днес“, казва Линдберг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!